LEGO – un joc de familie, perfect pentru aceste vremuri

2 minute de citit

Dacă îți privești copilul cu regret cum își irosește timpul cu telefonul în mână, sfatul meu este să comanzi un LEGO și să petreceți împreună timp de calitate. Sunt modele pentru toate vârstele. Sunt modele  de la copii de câțiva ani până la modele complexe cu elemente de robotică.

Pentru cei mai mulți părinți, LEGO este un simplu joc de asamblare. Desfaci cutia, urmărești ghidul de asamblare și începi să asamblezi piesele. În final se obține un obiect. O căsuță. O barcă. O mașină. Un copac. O navă. Figurine. Felicităm copilul pentru reușită și gata. Ora de culcare.  LEGO este mai mult de atât. Este un joc de familie.

Indiferent de gradul de complexitate, copilul se simte mai confortabil dacă are alături un părinte care să-i ghideze pașii. Care să-i ofere un sfat în momentele mai dificile. Cei care au asamblat cel puțin un model știu faptul că este imposibil să exemplifici în ghid toate detaliile. Fiecare ghid are și câteva detalii care ne dă puțină bătaie de cap până le înțelegem.  Detalii care fac diferența dintre reușită și eșec. Este suficientă o singură greșeală pentru ca alte piese să nu să se mai suprapună ca în ghid. În astfel de momente este exact ca în viață. Cei mici au nevoie de sprijinul nostru. Chiar dacă nu înțeleg pe deplin importanța acestui sprijin, își vor aduce aminte de el mai târziu. Există tendința de a asocia aceste eșecuri cu creșterea stimei de sine. Stima de sine nu se obține prin eșecuri repetate de unul singur. Stima de sine se dezvoltă doar alături de alte persoane.

Acest detaliu important este și mai evident dacă vârsta recomandată pentru un model de LEGO ales este mai mare decât cea a copilului. Diferența este dată de numărul de piese și de complexitatea îmbinărilor. Cu cât această complexitate este mai ridicată, cu atât și compromisurile de reprezentare grafică în ghid sunt mai mari. Înțelegerea lor necesită noțiuni mai complexe de vizualizare și de orientare. noțiuni pe care un copil mai mic nu le posedă. Dacă ați decis să ridicați ștafeta, alocați-i și sprijinul dvs. Ajutați-l să înțeleagă noțiunile respective.

Al doilea  motiv pentru care susțin faptul că un LEGO este un joc de familie este el ne oferă posibilitatea de a interpreta diferite scenarii cu copiii. În special la modulele pentru copii mai mici. Fiecare dintre noi ne-am jucat cel puțin o dată în copilărie cu miniaturi. Cu ajutorul lor deveneam eroi. Spun eroi pentru că cele mai multe miniaturi erau luptători. La final, după ce le-am asamblat, LEGO ne oferă miniaturi cu ajutorul cărora putem interpreta scenarii non violente. De exemplu, două prietene merg la un picnic.

Acum, mai mult ca oricând, copiii noștri au nevoie de socializare. Interdicțiile care-i țin departe de prietenii de joacă îi afectează decât pot bănui cei mai mulți dintre părinți. În lipsa lor, până și cel mai banal model de LEGO poate deveni un suport pentru un scenariu vesel. Măcar seara, înainte de culcare, scoateți din cutie câteva personaje și începeți să discutați. Provocați discuții pe subiecte mai sensibile. Strecurați cuvinte pozitive. Permiteți-le expresiilor mai puțin plăcute să se audă. Este un joc. Un joc de pe urma căruia cu toții avem de învățat.