Cum intretineti sistemul hidraulic al utilajului?

2 minute de citit

Nu conteaza daca aveti un excavator, un incarcator pe senile sau un buldoexcavator. Toate aceste echipamente se bazeaza pe sistemul hidraulic pentru a functiona. Iar acesta are nevoie de intretinere si piese utilaje eficient astfel incat echipamentul dvs. sa fie performant.

Stiati ca principalul motiv pentru care se defecteaza componentele o reprezina lipsa de intretinere a sistemului hidraulic? Ei bine, acum ca ati aflat va recomandam sa dedicati putin timp acestei operatiuni. Ca sa va fie mai usor v-am pregatit toate informatiile de care aveti nevoie in articolul urmator.

1.       Schimbati filtrele la timp

Filtrul de ulei hidraulic are un rol foarte important si este de multe ori trecut cu vederea. Acesta trebuie verificat la intervale regulate pentru a putea sa il schimbati la timp.

Daca filtrul hidraulic este inlocuit cand este mult pre uzat, durata de viata a sistemului hidraulic va fi redusa. Cel mai bine este sa respectati intervalele recomandate de producator atunci cand il schimbati.

De asemenea, pentru un maxim de performanta este indicat sa alegeti filtrul recomandat de producatori. Uneori, un produs similar dar poate mai ieftin poate produce contaminarea sistemului hidraulic.

2.       Nu neglijati uleiul hidraulic

Alegerea uleiului potrivit poate face diferenta intre o piesa care dureaza 10.000 de ore, in loc de 5.000 de ore.

Exista multe variante de ulei hidraulic dar este important sa alegeti ce este mai bun pentru utilajul dvs. Fiecare sistem hidraulic are anumite nevoi specifice, in functie de care ar trebui sa decideti tipul de ulei.

Este foarte important sa inlocuiti uleiul hidraulic la intervalele recomandate. Nivelul de ulei hidraulic trebuie sa fie umplut pana la nivelul indicat pe manometru.

De asemenea, aveti grija sa depozitati uleiul intr-un loc uscat si sa il pastrati intr-un recipient sigilat. Umezeala poate afecta calitatea uleiului, ducand in timp la formarea de rugina pe unele componente ale sistemului hidraulic.

O alta recomandare este testarea uleiului hidraulic pentru a va asigura ca nu este contaminat cu apa, particule solide sau alte substante. Un ulei contaminat poate cauza uzura prematura a pieselor cu care intra in contact.

3.       Mentineti utilajul curat

Un echipament curat este intotdeauna de preferat. Chiar daca la prima vedere nu pare sa existe o legatura intre curatenia de la exterior si contaminarea de la interior, in realitate exista.

De obicei, particulele contaminante pot patrunde in sistemul hidraulic atunci cand deconectati anuminte componente pentru intretinere sau relocare. De asemenea, acest lucru se poate intampla si cand schimbati filtrele sau cand adaugati ulei.

Pentru a va feri de contaminanti, pe langa curatenie, puteti sa incercati sa manevrati cu atentie piesele atunci cand le inlocuiti si sa filtrati uleiul nou inainte de turnarea lui in sistem.

4.       Inspectati echipamentul si reparati la timp

Uneori, din lipsa timpului, puteti sari peste un pas esential: inspectarea echipamentului. Pot aparea chiar probleme usoare la prima vedere, cum ar fi cresterea temperaturii sau un zgomot neobisnuit, care neglijate pot avea efecte grave.

De exemplu, temperatura afecteaza vascozitatea uleiului. Daca vascozitatea este ridicata poate cauza scaderi excesive de presiune iar daca este prea scazuta poate provoca uzura componentelor in miscare.

Trebuie sa acordati o atentie deosebita furtunurilor hidraulice. Asigurati-va ca acestea nu prezinta semne de deteriorare, ca nu se ating de nimic si sunt stranse suficient de bine.

Este important sa inspectati in mod regulat echipamentul si sa inlocuiti piesele inca de la primele semne de uzura. Gasiti toate piesele hidraulice de care aveti nevoie pe https://rku.ro/categorie-produs/piese-hidraulice/.